miércoles, 6 de febrero de 2019

Reflexió PLE Nerea Tur


La vida és un procés continuat d'aprenentatge, tant per als estudiants que van a un centre de primària o secundària, com per als que es troben en l'etapa universitària i segueixen adquirint o millorant els seus coneixements. No podem oblidar que el docent es troba en un procés continuat per millorar la seva formació i adaptar-se a la nova realitat. Per tot això, cal tenir molt clar que existeixen diferents models d'aprenentatge, és  a dir, no tothom utilitza el mateix sistema. Quan parlem de “PLE”, ens estem referint als recursos que nosaltres (docents i alumnes) emprem per al nostre aprenentatge individual. De fet, el PLE també integra tots els elements de formació informal, és a dir, també recull les xarxes socials. Les TIC formen part de la nostra vida diària, són necessàries dintre del context social en el qual ens trobem i, si saben fer un bon ús d'elles, ens podran servir per enriquir molt més el nostre coneixement.

Amb les PLE podem, no només accedir al coneixement, sinó també crear i compartir-lo. Tant el docent com l'alumne es troben en un segle on les TIC poden donar-te molts recursos i et poden ajudar a crear el teu propi coneixement. Padlet, Google Sites, són només algunes de les eines que  un professor pot utilitzar dintre d'una aula. Fins i tot Twitter pot servir d'eina per a què, tant els alumnes, com el professor, difonguin el seu coneixement a altres persones. Polítics, científics, filòsofs, molts d'aquests reflexionen i comenten temes d'actualitat dintre d'aquesta xarxa. Entre tots ens podem enriquir amb les reflexions i comentaris que fem dintre de Twitter. Qui es podria maginar que d'aquí a uns anys, la gent pogués crear i mostrar coneixement a través de les xarxes?

Ens trobem en un moment de la nostra vida on podem accedir a molta informació i, fins i tot, podem crear noves eines que serveixin de guia per a altres persones. Necessitem compartir les nostres reflexions i continguts en pro de la societat, dels alumnes que tenim a classe. Ells han de veure totes les possibilitats que tenen per aprendre i per veure totes les opcions de coneixement que tenen a l'abast. Com deia Jean Piaget: “El objectivo principal de la educación es crear personas capaces de hacer cosas nuevas y no simplemente repetir lo que otras generaciones hicieron”. No podem quedar-nos endarrerits i utilitzar un simple llibre per aprendre continguts i llegir-lo en veu alta davant dels alumnes. És moment d'utilitzar totes les eines que les TIC ens ofereix, i ensenyar als alumnes com utilitzar-les en pro de la seva formació.

Nosaltres, com a docents, hem de tenir l'esperança i la il.lusió d'ensenyar als nostres alumnes la realitat d'aquest món, però sobretot, hem de fer-los veure que el coneixement no es basa només en textos i repeticions dels continguts, hi ha moltes més coses que les xarxes socials ens podem oferir, només es tracta de canvia el “xip”.

By Nerea Tur Torres

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Thinglink Nerea Tur

Com podem ser millors professors? Ho estic fent bé? Què puc canviar? Aquestes són només algunes de les preguntes que un professor es pot...