miércoles, 30 de enero de 2019

Educació Open


Què potser no hauríem de tenir en compte el nou caràcter amb el qual entrem a la pràctica educativa les noves generacions de docents? Un caràcter que està adaptat a les noves tecnologies, amb noves metodologies, amb nous sistemes d’aprendre a ensenyar i d’aprendre a aprendre; un caràcter que sap tractar amb les noves característiques digitals i socials que defineixen la societat del moment, en la qual trobarem a les nostres aules alumnes capaços de deduir per sí mateixos respostes a determinades qüestions sobre diversos coneixements; alumnes que, com deia Zimmerman, són capaços d’arribar als conceptes que necessiten per desfer incògnites que se’ls plantegen en aquesta societat tant diversa, que fa girar el coneixement i l’expandeix i el relaciona directament amb tot allò que té a veure amb el món digital i les noves tecnologies, que es fan partícips de l’educació. L’open ajudarà als estudiants a anar més enllà del materials i els coneixements que aportin els professors a classe, essent així considerats com éssers individuals i independents dins del seu procés d’aprenentatge, en el qual treballaran, remarquem, de manera independent i aprendran dins de les pautes que ells mateixos es marquin, perquès es marcaran les seves pròpies connexions. Els alumnes han d’aprendre dels errors, fer les seves pròpies seleccions i trobar grans resultats i majors recompenses.

És per això que creiem que seria convenient apostar més per l’open education i la facilitat que ens aporta a l’hora de compartir noves metodologies, activitats, etc. OEP i OER haurien d’anar de la mà i potenciar la publicació de material educatiu de creació pròpia de manera oberta i, a la vegada, donar-li més prestigi de manera que, així, els docents que pretenguin ser oberts (quant a compartir informació, metodologies, activitats...) tinguin l’oportunitat de publicar-ho tot de manera oberta i guanyar prestigi personal a través de publicacions en revistes digitals (o no), evitant d’aquesta manera haver de caure en aquelles que són de pagament. Ara mateix els llocs de publicació open de qualitat són molt limitats en el nostre país, i la majoria són molt específics d'un camp d'estudi o proposats per universitats. Volem compartir alguna informació de grups que han començat la iniciativa de publicar en open.

Un grup extern establert en la Brigham Young University que té com a objectiu millorar l'educació des de publicacions open. (https://openedgroup.org/publications)
Un dels principals diaris digitals de publicacions open. (http://www.irrodl.org/index.php/irrodl

Remarquem que la pràctica de l’OEP, ens porta a plantejar-nos diverses dimensions sobre l’Open Education. En primer lloc, trobar l’equilibri entre la privacitat, entesa com l’aspecte personal del docent, i l’obertura davant els estudiants, un aspecte amb el qual s’ha de negociar constantment. Segonament, el desenvolupament d’identitats digitals que els professors puguin utilitzar per comunicar-se, col·laborar, aprendre i ensenyar. La tercera dimensió a tractar és el valor de l’aprenentatge social a partir de teories com el constructivisme social i la teoria sociocultural que posa èmfasi en la importància dels estudiants d’aprendre de forma activa. Per últim, desafiar el paper tradicional de l’ensenyament, fent que els professors es vegin a ells mateixos no només com docents sinó també com alumnes, canviant així el “sage on the stage” per el “guide on the side”.

L’Open entre iguals... Si pensem en la possibilitat de compartir entre docents les nostres pràctiques i a partir d’aquesta base d’open entre iguals, anar expandint-nos a través de diferents comunitats socials com ara entre pares, entre alumnes, entre tots aquells que estiguin interessats en la docència i anar creixent a poc a poc com si es tractés d’una xarxa de coneixement, del centre escolar cap enfora, que és una acció que es facilita gràcies a l’expansió que ens aporten les tecnologies de la informació i la comunicació. Així doncs, podem entendre l’aprenentatge obert no només com una pràctica sinó com una ètica, un compromís democràtic i una forma de ser enfront de l’educació. Existeixen complicitats i riscs sobre l’aprenentatge obert però els beneficis ho compensen. L’educació és compartir coneixement, per això l’ “openness” és inherent a l’educació, ens explica  na Catherine Cronin al seu article ‘Openness and Praxis: Exploring the Use of Open Educational Practices in Higher Education’ (http://www.irrodl.org/index.php/irrodl/article/view/3096/4301), per tant, tinguem present que l’ “Openness” a l’educació compta amb diverses interpretacions: Open admission, Open as free, Open educational resources (OER) i Open educational practices (OEP). Aquesta última es diferencia de la resta perquè compta amb pràctiques col·laboratives que inclouen la creació, l’ús i la reutilització de l’OER, a més de pràctiques pedagògiques que utilitzen tecnologies participatives i xarxes socials per la interacció, l’aprenentatge entre iguals, la creació de coneixement i l’empoderament dels alumnes.


Thinglink Nerea Tur

Com podem ser millors professors? Ho estic fent bé? Què puc canviar? Aquestes són només algunes de les preguntes que un professor es pot...