miércoles, 21 de noviembre de 2018

L'autoaprenentatge regulat


Tornem a ser-hi!
Els Ciberprofesors estam de tornada per parlar-vos sobre la fase d’auto-reacció dins de la fase d’autoreflexió del model de Zimmerman. Ben sabut és per cadascun de nosaltres que els nostres pensaments, les nostres emocions, accions i motivacions, les controlem nosaltres mateixos per aconseguir els objectius que ens plantegem. Avui parlem de l’autoaprenentatge regulat, que és aquell que regula el pensament (tot allò cognitiu), tot allò que sigui observable, tot allò que siguin emocions i motivacions que funcionin de motor, mireu-ho al bloc dels nostres companys, on us faran un repàs per les creences auto-motivadores i la seva finalitat d’èxit educatiu i les expectatives del resultat que obtenen els alumnes. Les infografies d’aquesta tanda ens explicaran el funcionament d’aquest model a partir de diverses visions crítiques. Si en vols una introducció passa per aquí, t’introdueixen les dues accions fonamentals d’establiment d’objectius i de planificació estratègica.

 


En aquesta infografia tractem amb l’emfatització d’aspectes socials per al desenvolupament de l’auto-regulació, que vol dir regular el nostre pensament; l’auto-control, que és quan l’estudiant domina l’execució sense model d’observació i es dirigeix a l’auto-regulació, com ens expliquen els nostres companys a partir de les teories de Zimmerman (https://educadamentesite.wordpress.com/2016/01/10/el-proceso-de-autorregulacion-segun-zimmerman/) i es seves estratègies cognitives que és quan l’alumne automatitza aspectes de l’execució i és capaç d’actuar estratègicament adaptant.se a factors contextuals. Doncs bé, en la nostra infografia parlem sobre l’auto-satisfacció, l’últim estadi d’aprenentatge regulat. En ell us demostrem que hi ha activitats que ens poden generar afectes positius i que, per  tant, produeixen un major nivell de motivació per futures execucions; per contra, les que en generen de negatives, ens conduiran cap a l’evitació de l’activitat. Amb això us volem fer entendre que els alumnes han de ser capaços de regular les seves emocions i intentar no autodestruir-se, que és una simple finalitat que fa pensar en aquest model d’auto-regulació i que el procés de reflexió, que és el que inclou la nostra fase d’auto-reacció, ens permet passar primer per un procés d’auto-reflexió i d’atribucions causals, on els alumnes han de ser capaços de formar-se explicacions sobre l’èxit i el fracàs. Un conjunt d’emocions que influiran en l’alumne i en les expectatives que ell mateix s’havia creat, influint així també en la seva autoestima (https://es.wikipedia.org/wiki/Autoestima).


Així doncs, us deixem l’evolució del procés giratori que ens porta a l’auto-reacció, que és aquella manera que tenen els alumnes de reaccionar davant els resultats aconseguits, que com hem dit anteriorment, s’adapten a les nostres expectatives: efectes positius i negatius que depenen d’allò que esperem aconseguir. És important tenir en compte la motivació per captar els alumnes i que no caiguin en inferències defensives com el desinterès i apatia davant activitats en les quals l’alumne considera que ha fracassat.
Com a professors, us podem aconsellar que treballeu l’auto-regulació per a que els alumnes aprenguin a controlar les seves emocions i a no perdre la motivació davant el que ells consideren un fracàs. Com va dir Jean Paul Marat no existeix el fracàs, només quan deixem desforçar-nos. Voilà! El missatge principal que hem de transmetre als alumnes i a nosaltres mateixos!
 

 


Thinglink Nerea Tur

Com podem ser millors professors? Ho estic fent bé? Què puc canviar? Aquestes són només algunes de les preguntes que un professor es pot...